MEDICOR gyártmányú SK-7-3 típusú képerősítős operációs röntgen gép boncolása

 

SUGÁRGENERÁTOR

 

A sugárgenerátor, mely a röntgencsövet tartalmazza. A sugárzás a sárga kúp végén lép ki.

A sugárzás szabadon csak a kép jobboldalán lévő csövön (kollimátor) jut ki a szabadba, a többit az árnyékoló burkolat felfogja,
így a kezelő személyzetet kevesebb káros sugárzás éri.

Az elektromos csatlakozás csúszógyűrűi.

A röntgensugárzás itt lép ki a sugárgenerátorból. Középen a röntgencső szűrője látható.

A csúszógyűrűk alatt egy gumimembránnal lezárt részt látunk. Itt találhatóak az elektromos vezetékek csatlakozóit is.
A sugárgenerátor transzformátor olajjal van feltöltve. Ez vezeti ki a keletkező hőt a röntgen csőből, valamint szigeteli a nagyfeszültséget.

A membránt eltávolítva (olaj kiöntve) előtűnik bal oldalt a röntgencső, mellette a nagyfeszültségű transzformátor és középen a röntgencső fűtő trafója.
A nagyfeszültségű trafó max.110 kV-ot állít elő. Az esetek többségében úgy 70-95 kV között használták fénykorában.

A röntgencső, balra az antikatód, rajta a hűtőtömb, jobbra a katód, mely kissé felizzítottam.
RÖRIX gyártmány (NDK, háború előtt Seifert) DE 101/18ő

A nagyobb röntgencső (RÖRIX GE 200/5ő) a TRAKISZ Kft. egyik ipari, 200 kV-os sugárgenerátorban szolgált, míg ki nem égett. Ennek az lehetett az oka, hogy
az elektródák burával érintkező felületén oxigén szivárgott a csőbe. Ez lehet gyártási hiba, de inkább kezelésből adódik, ugyanis használat előtt
a csövet be kell melegíteni, hogy egyenletesen melegedjen fel. Ennek rendszeres elmulasztására utal a hasonló meghibásodás.

A fókuszfolt (wolfram lapka) az antikatód furatának mélyén úgy helyezkedik el, hogy vetülete a szűrő tengelyvonalába essen.
Ezzel az elrendezéssel azt érjük el, hogy a szűrőn áthaladó röntgensugár a képalkotásban káros hosszúhullámokat kiszűri, míg
a többi irányába haladó sugárzást a vastag réz jelentősen gyengíti.

A fókuszvolt kialakítási vázlata

Az elektronsugár irányából nagy felületű, viszont a felvételi irányból kis vetületű elrendezése a wolfram lapkának, mely valóságosan téglalap alakú, a vetülete viszont négyzetes - a munkasugár középvonalából szemlélve-, él hossza 0,8-2,5 mm körüli, teljesítmény függő a méret.

 

HOGYAN KELETKEZIK A RÖNTGENSUGÁRZÁS?
 

A röntgencsőből a wolfram lapkában keltező elektromágneses sugárzás (röntgensugárzás) a tér minden irányába kilép.
Ez káros a környezetre, ezért különböző trükkökkel árnyékoljuk a sugárzást, csak a vizsgálati irányba engedjük akadálytalanul terjedni.

Tömören a röntgensugárzás keletkezéséről:

A röntgencső egy vákuumburkolatban elhelyezett izzó katódból, valamint a vele szemben elhelyezkedő robusztus antikatódból áll. Az antikatód anyaga vörösréz, melynek a fűtőszál felőli felületén helyezik el a wolfram (más, magas olvadáspontú nehézfém is lehet) lapkát.

Az izzó katódból a gyorsító feszültség hatására nagy mozgási energiával rendelkező elektronok (anyag!) csapódnak a wolfram lapkába, abba mélyen behatolva. Elég közel kerülve a wolfram atomok elektronhéjához, azokat gerjesztve, mozgási energiájukat leadják, lefékeződnek. A gerjesztett elektronok a felvett energiát elektromágneses energia formájában kisugározza a környezetébe. Ha elég nagy volt a gerjesztés, ez a röntgen tartományba esik, a többi végül hővé alakul. Így jön létre a fékezési röntgensugárzás (zanzásitva).

A betáplált energia nagy része (ez gyorsító feszültség függő) hővé alakul, ezt ki kell vezetni a csőből, nehogy elolvadjon a wolfram lapka. Ez az oka a vörösrézből készített, robusztus antikadód kialakításnak, valamint a cső olaj, vagy gázhűtésnek.

A csövön átfolyó áram erősségét a fűtőszál hőmérsékletének változatásával (P potméter) szabályozzuk. Kétszeres áramerősség kétszer annyi röntgensugárzást jelent.

A sugárzás áthatoló képessége annak hullámhosszától függ. Minél nagyobb a gyorsító feszültség, annál rövidebb, nagyobb áthatoló képességű sugárzás keletkezik.

Orvos diagnosztikai célra 70-110 kV körüli, ipari célra 140-300 kV-os készülékek az elterjedtek.

Kutatási célokra nagyon rövid hullámhosszú röntgensugárzást betatronnal lehet előállítani, ennek működési elve eltér a röntgencsőtől, nem statikusan történik az elektronok gyorsítása, hanem elektromágneses módszerrel. Így kb. 300 mm átmérőjű betatron csőben el lehet érni 20 MeV-os gyorsítást és ezzel fékezési rtg. sugárzást létrhozni.

A mai röntgen csöveket egyen, vagy váló feszültségű kimenettel rendelkező 16 kHz körüli inverterrel üzemeltetik.

A boncolt készülék még a hálózati 50 Hz-et használta. Ha váltakozó feszültséget kapcsolunk a röntgencsőre, csak a pozitív fél periódusban keletkezik röntgensugárzás, a negatívban lezár a cső, így lüktető sugárzást kapunk. Egyenáramú táplálásnál folyamatos a sugárzás, ezért ilyen készülékekkel rövidebb az expozíciós idő, viszont drágábbak.

 

vissza