Az eszterga tokmányok pofáit - a nagyobb futáspontosság érdekében - időnként felesztergálhatjuk, vagy köszörülhetjük. A köszörülés elterjedtebb, habár ma már korszerű késekkel az esztergálás sem ördöngösség.
A pofák megmunkálása közben, azokat úgy kell megfeszíteni, mint alkatrész megfogásakor, azaz a belső részének megmunkálásakor a tokmányba egy gyűrűt kell befognunk, a külső felületeknél szintén, de furatában megfogva.
Ha a tokmánypofák homlokfelületében nincs egy kb. 2 mm mélységű nagyobb átmérő kialakítva, akkor az még nem volt felszabályozva.
Egy ilyen felület kialakítása nem csak a szabályozást szolgálja, nagyon hasznos tárcsaszerű alkatrészek megmunkálása során is.
A pofák kiesztergálása előtt a tokmányház furatától 1-2 mm-rel kisebb köracélt fogunk úgy be, hogy a pofák végei szabadon maradjanak. Nem elég a kb. 2 mm mélységű, a befogott átmérőtől 2-3 mm-rel nagyobb átmérő kiesztergálása, a homlokfelületet is fel kell szabályozni.
Most már csak egy megfelelő méretű acélgyűrűt (minél szilárdabb, annál jobb) befogunk a tokmány végébe, és indulhat a felszabályozás. A pofák külső felszabályozása hasonló elvek alapján történik, azaz a működés irányában kell előfeszíteni a pofákat.
A használt tokmányokat először alaposan ki kell tisztítani, a felverődéseket finom reszelővel el kell távolítani az alkatrészekről, csak ezután érdemes a további műveletekbe belekezdeni.